لوزه سوم (آدنوئید)قسمتی از بافت است که در انتهای مسیر بینی قرار دارد. مانند لوزهها، لوزه سوم هم باکتریها و ویروسهای مضری که با نفس کشیدن میخواهند وارد بدن شوند را گیر انداخته و کمک میکند تا بدن سالم بماند. اگرچه میتوانید لوزهها را در آخر گلو مشاهده کنید اما لوزه سوم بهطور مستقیم قابلمشاهده نیست. لوزه سوم کار مهمی را بهعنوان مبارزان با عفونت برای نوزادان و کودکان انجام میدهند. اما هنگامیکه کودک بزرگتر میشود، لوزه سوم اهمیت کمتر پیدا میکند و بدن دیگر راههای مبارزه با میکروبها را توسعه میدهد. در کودکان آدنوئید معمولاً بعد از حدود 5 سال شروع به کوچک شدن میکند و عمدتاً در سالهای نوجوانی ناپدید میشود. ازآنجاکه لوزه سوم میکروبهایی که قصد ورود به بدن رادارند گیر میاندازد گاهی اوقات زمانی که تلاش میکند تا عفونت را درمان کند بافتش بهطور موقت متورم و بزرگ میشود. تورم معمولاً بهتر میشود، اما گاهی لوزه سوم ممکن است آلوده شود .اگر لوزه سوم زیاد آلوده شود پزشک ممکن است توصیه کند که عمل و برداشته شود. لوزهها و لوزه سوم در یک جراحی برداشته میشوند.
علل
لوزه سوم بزرگ ممکن است طبیعی باشد. رشد لوزه سوم ممکن است وقتی شروع شود که کودک در رحم رشد میکند.لوزه سوم با گیر انداختن باکتریها و میکروبها به بدن شما کمک میکند تا با عفونتها مبارزه کند. عفونتها میتوانند باعث ایجاد تورم لوزه سوم شوند و ممکن است حتی زمانی که کودک بیمار نباشد هم بزرگ شود.
علائم لوزه سوم بزرگ
این علائم اغلب با بزرگ شدن لوزه سوم همراه است:
- دشواری تنفس از طریق بینی
- نفس کشیدن از دهان
- بوی بددهان
- لبهای ترکخورده
- دهان خشک
- آبریزش و گرفتگی مکرر بینی
- تودماغی صحبت کردن
- تنفس پر سروصدا
- خرخر کردن
- توقف تنفس در خواب برای چند ثانیه
- علائم سینوزیت
- عفونت مداوم گوش میانی یا مایع گوش در کودک مدرسهای
تشخیص
اگر بزرگی لوزه سوم مشکوک باشد پزشک گوشها، بینی و گلوی کودک را معاینه میکند و گلو را در امتداد فک لمس و بررسی میکند. برای بررسی دقیق پزشک ممکن است اشعه ایکس را تجویز کند یا با یک تلسکوپ کوچک به راه بینی نگاه کند.
درمان لوزه سوم
التهاب لوزه سوم با آنتیبیوتیکها درمان میشود. آستروئید بینی (مایع که به داخل بینی اسپری میشود) هم ممکن است برای کمک به کاهش تورملوزه سوم تجویز شود. بااینحال اگر فرزند شما عفونتهای مکرر ، ازجمله عفونتهای گوش و سینوس، داشته باشد یا آنتیبیوتیکها کمک نمیکند و یا اگر فرزند شما دچار مشکلات تنفسی است، جراحی برای برداشتن لوزه سوم ممکن است لازم شود. این روش آدنوئیدکتومی نامیده میشود.
چه زمانی جراحی ضروری است؟
اگر لوزه سوم بزرگ یا آلوده به فرزندتان آسیب برساند و با دارو کنترل نشود، پزشک ممکن است توصیه کند که با جراحی آدنویدکتومی لوزه سوم را از بین ببرد. آدنویدکتومی زمانی توصیه میشود که فرزند شما یک یا چند مورد از علائم زیر را داشته باشد:
- دشواری تنفس
- آپنه انسدادی خواب
- عفونتهای مکرر
- عفونتهای مکرر سینوزیت
- عفونت گوش، مایع گوش میانی و کاهش شنوایی
برداشتن لوزه سوم فرزندتان زمانی اهمیت بیشتری مییابد که عفونتهای مکرر منجر به عفونتهای سینوزیت و گوش شود. لوزه سوم ملتهب ممکن است باعث کاهش توانایی فضای گوش میانی برای هوشیاری شود و گاهی اوقات ممکن است به عفونت مایع گوش داخلی منجر شود که موجب کاهش موقت شنوایی میشود. لوزه سوم آلوده باعث درد مکرر گوش و عفونت گوش میانی میشود در این مواقع در زمان عمل جراحی لوله گوش همزمان آدنوئیدکتومی هم انجام میشود و اگرچه لوزه سوم بدون جراحی لوزهها، بهتنهایی میتواند برداشته شود اما اگر فرزند شما مشکلات لوزه داشته باشد، ممکن است همزمان لوزه و لوزه سوم برداشته شوند. تانسیلکتومی همراه با آدنوئیدکتومی عمل رایج جراحی اطفال است.
چه اتفاقی در جراحی رخ میدهد؟
جراحی، هرچقدر هم ساده و راحت باشد، ممکن است برای کودک و والدین ترسناک باشد. والدین میتوانند با صحبت کردن با فرزندشان در مورد انتظارشان از جراحی او را برای جراحی آماده کنند.
در طول آدنوئیدکتومی:
- کودک بیهوشی عمومی دریافت خواهد کرد. این به این معنی است که جراحی در اتاق عمل انجام خواهد شد تا پزشک بتواند به بهترین نحو کارش را انجام دهد.
- کودک شما حدود 20 دقیقه خواب خواهد داشت.
- جراح میتواند از طریق باز کردن دهان کودک به لوزه سوم دسترسی پیدا کند و نیازی به برش از طریق پوست نیست.
- جراح لوزه سوم را برمیدارد و سپس خونریزی را کنترل میکند.
کودک در اتاق ریکاوری بیدار خواهد شد. در بیشتر موارد، کودک میتواند در همان روز عمل مرخص میشود اما بعضی از کودکان ممکن است نیاز داشته باشند یکشب در بیمارستان بمانند تا تحت نظر باشند.
بازیابی
پس از جراحی، کودک شما تا زمانی که اثرات بیهوشی بهطور کامل از بین برود، ممکن است احساس تهوع داشته باشد. تا هفته بعد از آدنوئیدکتومی کودک شما ممکن است موارد زیر را تجربه کند:
- گلودرد: گلودرد شما ممکن است از 7 تا 10 روز پس از عمل جراحی ادامه داشته باشد و خوردن ممکن است ناراحتکننده باشد.
- تب : چند روز پس از عمل جراحی ممکن است کودک شما تب کمتری داشته باشد. اگر تب بالاتر از 39 درجه سانتی گراد باشد باید با پزشک تماس بگیرید. درصورتیکه تب همراه با علائم دیگر مانند لتارژی ، تهوع و استفراغ و سردرد باشد به پزشک مراجعه کنید.
- تنفس با دهان: با توجه به تورم گلو، پس از جراحی ممکن است تنفس با دهان و خرخر اتفاق بیفتد. هنگامیکه تورم کاهش مییابد، معمولاً 10 تا 14 روز پس از جراحی، تنفس باید به حالت طبیعی برگردد.
- درد: گلودرد و گوشدرد به مدت چند هفته پس از جراحی طبیعی است. پزشک برای کنترل درد مسکن تجویز میکند.
- دلمه دردهان: دلمههای سفید و ضخیم درجایی که لوزه سوم برداشته میشود ممکن است دیده شود که طبیعی است و اکثر دلمهها تا 10 روز بعد از جراحی از بین میروند. اجازه ندهید فرزندتان این دلمهها را لمس کند یا بکند. این دلمهها همچنین ممکن است باعث بوی بددهان شوند.
در اینجا چند نکته برای تسکین بهبودی فرزند شما بعد از آدنوئیدکتومی وجود دارد:
- غذاهای نرم مانند تخممرغ لهشده، ژله و سوپ به کودک بدهید بااینحال، اجازه ندهید که کودک تا 24 ساعت بعد از جراحی شیر و فراوردههای شیر را استفاده کند. بعد از 24 ساعت خوردن بستنی، پودینگ و ماست خوب است.
- اطمینان حاصل کنید که کودک مقدار زیادی مایعات مینوشد تا بدنش دچار بیآبی نشود.
- برای چند روز اول بعد از جراحی از کودک خود بخواهید بهاندازه کافی استراحت کند. کودک زمانی که بتواند غذاهای معمولی بخورد، دیگر نیازی به استفاده از داروهای مسکن ندارد و میتواند در طول شب بهآرامی بخوابد باید مجدداً به مدرسه برود.
پیشگیری
بزرگ شدن لوزه سوم یک بیماری شایع برای کودکان است و زمانی که سن افراد بالا میرود کماهمیتتر میشود. هیچ راهی برای جلوگیری از بزرگ شدن لوزه سوم وجود ندارد بااینحال مراقبتهای پزشکی اولیه در هنگام گلودرد یا عفونت گوش میتواند به پزشک کمک کند اندازه لوزه سوم را کنترل و ناراحتی شما را کاهش دهد.